start ontspanningsmassage Kinesiotaping sportmassage wie is Paul Lie Kwie
tarieven behandeling en werkwijze www.paulliekwie.nl blessure-preventie contact


BLESSURE PREVENTIE

 

 


Sporten is hot, de sportscholen puilen uit. Van alle kanten worden wij gestimuleerd om te gaan sporten om ons gezond te blijven voelen. Zonder begeleiding gaat men hardlopen of wandelen ter voorbereiding op een vierdaagse.
Maar sporten wij verantwoord? Uit onderzoek is vastgesteld dat jaarlijks ruim 3,5 miljoen mensen met een sportblessure te kampen heeft, waarvan er ruim 400.000 werden behandeld (cijfers van 2009).

Hoe ontstaan de klachten? 

Door onregelmatig trainen, slechte conditie, trainingsfouten, geen goede opbouw van de training, geen warming-up en/of cooling-down en te weinig rust tussen de trainingen. Hierdoor zal overbelasting van de spieren, spieraanhechtingen en gewrichten ontstaan. Dit leidt tot blessures en langdurig uitval, maar ook een risico op regelmatig terugkomen van de klachten. 

De rompstabiliteit speelt eveneens een zeer belangrijke rol in het voorkomen van blessures en zorgt ervoor dat met minder energie gepresteerd kan worden. Bij het sporten komt ruim 60% van de energie uit de rompspieren. Bij een goede stabiliteit van deze spieren voorkomt u lachten aan rug, nek en benen. Maar goed schoeisel, bescherming, kleding en sportmateriaal zijn belangrijke elementen die kunnen bijdragen aan blessurevrij sporten en mogen zeker niet worden vergeten.

Diverse factoren dus die een rol spelen bij geblesseerd raken. Veel beter is het deze te voorkomen door regelmatig langs te komen voor een consult/massage. Sportmassage is voornamelijk bedoeld ter preventie. U kunt het vergelijken met uw auto die regelmatig naar de garage moet voor onderhoud. Het lichaam heeft ook te maken met grote bio-mechanische krachten die erop inwerken en waar onderhoud aan gepleegd dient te worden. Spieren en gewrichten kunt u beschouwen als een mechanisch werkend geheel.

Sportmassage praktijk Paul Lie Kwie kan hierbij helpen door blessures in een vroegtijdig stadium te signaleren en te behandelen. In zo’n geval is alles nog omkeerbaar en kan in een aantal sessies alles teruggebracht worden naar de norm.
“Voorkomen is altijd beter dan genezen”. 

In situaties die buiten mijn werkgebied vallen, zal ik niet schromen u door te verwijzen naar een (sport)fysiotherapeut of sportarts. Deze grens zal ik te allen tijde zorgvuldig bewaken. Maar andersom is ook denkbaar. Bent u onder behandeling geweest van een fysiotherapeut en u mag weer gaan sporten, dan zou ik samen met u een plan van aanpak kunnen opstellen om weer langzaam de trainingen te kunnen hervatten. Denk u hierbij aan massages, ondersteunende bandages of direct overleg met uw trainer.
Doel is de belasting en belastbaarheid op elkaar af te stemmen om weer te kunnen sporten of en blessures te voorkomen.